Al twee miljard euro uitgegeven aan innovatie

Het IWT, het instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen, heeft in zijn vijftienjarig bestaan al twee miljard euro geïnvesteerd in de Vlaamse economie, om het onderzoek en de innovatie aan de moedigen.

Het is moeilijk in één cijfer te vatten wat het effect daarvan is geweest.
Wel hebben bijna alle Vlaamse groeibedrijven die recent naar de beurs gingen, ooit - en de meeste zelfs vaker - aan de IWT-kassa gestaan. De sterke positie die Vlaanderen inneemt in de bio- en nanotechnologie is deels te danken aan de steun die via het IWT kwam. Als de automobielbedrijven de komende jaren in Vlaanderen blijven, zal dat deels te danken zijn aan de knowhow die Flanders Automotive met IWT-geld opbouwt over de auto van de toekomst.

Het IWT-jaarverslag-2005 schetst het aantal IWT-programma's. Ze vormen een web dat heel de Vlaamse onderzoeks- en bedrijfswereld omspant; in dat web zitten de 2.000 bedrijven die in Vlaanderen echt met onderzoek en ontwikkeling bezig zijn.

Vlaams minister van Economie en Onderzoek, Fientje Moerman (VLD), benadrukte op een persconferentie het belang van de onderzoeksondersteuning voor de Vlaamse economie. Die heeft, samen met de nieuwe financieringskanalen zoals de win-win-lening, ervoor gezorgd dat Vlaanderen weer een stijging kent van het aantal startende ondernemingen, zegt ze.

Minister Moerman maakte bekend dat ze de economische vertegenwoordigingen van Vlaanderen in het buitenland zal versterken met technologieattachés. Flanders Investment and Trade (FIT) krijgt geld om er vijf in dienst te nemen.

Bron: De Standaard