Inventive designers bewijst echtheid inhoud

"We kunnen zowel de echtheid van de inhoud garanderen, als de oorsprong van het document"

Het Antwerpse IT-bedrijf Inventive Designers stelt op de documentbeheerconferentie AIIM in Boston een technologie voor om de authenticiteit van een afgedrukt document te bewijzen. Een product is er nog niet, maar het bedrijf heeft ondertussen wel een patentaanvraag lopen.

Onder de werknaam 'Intellistamp', werkt Inventive designers aan de technologie voor een digitaal certificaat dat ook op afgedrukte documenten blijft bestaan. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van een soortgelijke technologie als 2D-barcodes om digitale informatie op een papieren drager te zetten. 

“De grote uitdaging is niet het afdrukken van digitale informatie,” zegt Klaas Bals, de CTO bij Inventive Designers, “de moeilijkheid is om de authenticiteit van het document te bewijzen. Over de technologie zelf, kan ik niet veel kwijt, omdat de patentaanvraag nog in behandeling is. Maar we kunnen zowel de echtheid van de inhoud garanderen, als de oorsprong van het document.”

Het idee achter de technologie is dat veel documenten volgens de procedures nog steeds op papier moeten worden behandeld. En bij die papieren versie is men niet zeker van de echtheid van het document. “Een tijd geleden zagen we dat de inwoners van Mechelen hun bewijs van goed zedelijk gedrag online konden afhalen. Van het digitale document kon de authenticiteit nagekeken worden. Maar veel mensen gaven het document in uitgeprinte vorm aan hun werkgever. Dan is het niet meer mogelijk om de echtheid te bewijzen. Er kan mee gefraudeerd zijn. Ook banken hebben vaak vragen bij de authenticiteit van loonbrieven als mensen een lening aanvragen.”

Inventive Designers is een Antwerps familiebedrijf dat technologie maakt om automatisch documenten te generen. Intellistamp is hun eerste patentaanvraag. “We doen dit om onze intellectuele eigendom te kunnen verdedigen,” aldus Bals, “we investeren in onderzoek en dus moeten we zorgen dat we dat ook zelf kunnen verzilveren. Ook willen we ons beschermen tegen bedrijven die patenten registreren om daarmee andere bedrijven aan te klagen.”

 Bron  : Jibbe Van Oost - IT professional