België maakt sprong vooruit in Europese competitiviteit !

België is na Zweden het best op weg om de vooropgestelde Europese economische doelstellingen voor 2010, de zogenaamde Lissabondoelstellingen, te halen. Ons land heeft vorig jaar een grote sprong gemaakt op de competitiviteitsladder, vooral dankzij de hoge kwalificatiegraad van de werknemers. Dat blijkt uit een studie van de verzekeringsgroep Allianz voor de Lisbon Council.

Positief
De Allianz-studie geeft een positief beeld van de economische groei en werkgelegenheid in Europa. Uit de studie blijkt dat het Europa van de vijftien eind 2006 al 90 procent van de doelstellingen voor 2010 heeft gehaald. Eind 2005 was dat nog maar 73 procent. In de Lissabonstrategie verbinden de Europese lidstaten zich ertoe om van Europa tegen 2010 de meest competitieve economie van de wereld te maken, met daarbij scherpe doelstellingen rond onderzoek en ontwikkeling, economische groei en werk.

Studie
De studie vertrok van de negen voornaamste economische spelers in Europa (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zweden, Nederland en België) en toetste die landen aan zes economische factoren (groei bnp, productiviteit, werk, kwalificatie van werknemers, gezondheid overheidsfinanciën).

Met een score van 1,37 (waarbij 1 staat voor het behalen van de doelstellingen in 2010) staat Zweden - net als in 2005 - ruim aan kop. België is de opvallende tweede. Ons land springt daarmee maar liefst zeven plaatsen vooruit. De studie schrijft die goede score vooral toe aan het feit dat onze werknemers zo hoog gekwalificeerd zijn. Dat is dan weer te danken aan de hoge opleidingsgraad van de Belgen.

Andere landen
Duitsland, de belangrijkste economische speler in de EU, springt naar een zesde plaats en scoort 0,91 (tegenover 0,65 in 2005), net boven het gemiddelde. Frankrijk zakt door een lagere groei en een stagnerende productiviteit dan weer naar een negende plaats en scoort 0,80. Enkel Italië scoort met een tiende plaats (de lijst bevat ook een plaats voor het gemiddelde, nvdr) nog slechter en blijft hangen op een score van 0,43. (afp)

 

Bron: De morgen